5 Ağustos 2014 Salı

Budapeşte




Ülkemizden Avrupa’ya çıkış noktasında kısmen ucuz olan ve en bilinen turlardandır Viyana-Budapeşte-Prag turları. İleride Bu yazıda bu turun önemli parçalarından olan Macaristan’ın Budapeşte kentinden bahsedeceğim.

Budapeşte, bilindik şehirlerden Viyana’ya oldukça yakın olan, ortasından Tuna nehrinin geçtiği, gerçekten harika bir şehir. Şehrin ismi, şehrin iki yakasını oluşturan Budin ve Peşte bölgelerinden geliyor. Peşte, şehrin daha çok yapılaşma barındıran kısmıyken Budin ise daha ormanlık ve yeşil olan kısmı oluyor. Şehri ikiye bölen Tuna nehrinin üzerinde bir çok köprü bulunuyor. Bunların en meşhur olan ve kesin görülmesi gereken 3 tanesi ise Elisabeth Köprüsü, Zincirli Köprü ve Özgürlük Köprüleridir. Para birimi olarak Macaristan Forinti (HUF) kullanılıyor. Şehirle ilgili ufak bilgilerden sonra biraz daha turist moda geçelim:

Budapeşte, daha önce yurt dışına çıkmamış kişiler için önerebileceğim şehirlerin başında geliyor. Şehir çok güzel, yapılabilecek çok şey var, ucuz, şehre gelmesi ucuz ve yakın. Daha ne olsun. Skyscanner gibi gibi sitelerden bakarsanız Avrupa’ya İstanbul’dan çıkarken en ucuz uçulabilecek lokasyon olarak Budapeşte’yi göreceksiniz (WizzAir tabi ki). Bir ara baktığımda gidiş gekiş 130TL’ye bilet bulmak mümkündü. Ayrıca yazının başında bahsettiğim gibi Viyana’ya rahat gidiş mümkün buradan. Biz 30€’ya aldığımız tren biletleriyle 2:30-3:00 saat gibi bir sürede Viyana’ya geçmiştik. Otel fiyatları da genel olarak ucuz. Boutique Hotel Zara’da 2 gece 2 kişi toplam 130€ gibi bir fiyata kalmıştık ama otel hem yer hem de kalite olarak 5 yıldızdı diyebilirim ve tavsiye ederim.


Gezilecek Yerler

Vaci Utca
Budapeşte tam bir turist şehri. Öncelikle söyleyeyim, minimum 3 gün ayırırsanız çok keyifli ayrılırsınız buradan. Budapeşte’nin en meşhur caddelerinden birisi Vaci Utca’dır. Burası Tuna Nehri’nin 1-2 sokak parelelinde bulunan meşhur bir kapalı yol, İstiklal Caddei gibi diyebiliriz. Yol boyunca mağazalar, yeme içme mekanları falan var. Burada tourist trap cadde üstü restoranları da var ama korkmadan girebilirsiniz çünkü gerçekten ucuz. 

Vörösmarty Meydanı
Vaci Utca’nın sonunda bulunan ve herkesin oturup bir şeyler yiyip içtiği canlı bir meydan. Vaci Utca’da yürüyünce buraya geleceksiniz zaten.

Kahramanlar Meydanı (Hösök Tere)
Burası, Andrassy Bulvarı’nın sonunda bulunan ve eski Macar İmparator ve kahramanlarının anıtlarının bulunduğu genişçe bir meydan. Metro ya da otobüsle ulaşabilirsiniz. Kesinlikle uğranması gereken yerlerin başında geliyor. Budapeşte tarihiyle ilgili bilgi edinebilirsiniz burada ve heykeller oldukça etkileyici. Zaten bu meydanın hemen arka tarafında mükemmel bir doğa ve manzaraya sahip bir kaç kale göreceksiniz. Buraları da kesinlikle gezin derim.

Kahramanlar Meydanı
Balıkçı Tarabyası

Balıkçı Tabyası (Firshermans Bastion)
Şehrin Buda kısmında bulunan bu bölge, şehri ayaklarınızın altına seren büyük bir kaleden oluşmaktadır. Yine bu bölgede gezilebilecek yer altı labirentleri de vardır. Burası Disneyland çağrışımı yapıyor insana biraz. Çok güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Şehrin tamamına hakim bir bölge. Gidenler için Paris’deki Sacre Coeur’u andırıyor. Burası kesin uğranması gereken yerlerden. Şehir turu yapan otobüslerin de direkt önünde durağı bulunuyor, ulaşımı çok kolay.

Margaret Adası
Budapeşte’yi Budapeşte yapan yerlerden birisi de Margaret Adası’dır. Tuna Nehri’nin genişlediği bir yerde bulunan adaya tek bir köprü ile geçiş olduğu gibi feribotlarla da hızlıca geçmeniz mümkün. Ada, çok büyük değil, etrafı koşulabilecek bir büyüklüğe sahip ve üstünde kocaman bir park bulunuyor. Yemyeşil, insanların gezdiği, piknik ve spor yaptığı, bisiklete bindiği harika bir yer. Meşhur Sziget Festivali de bu adada yapılıyor. Olmazsa olmaz bir yer, kesinlikle gidilmeli.

Dohany Sinegogu
Burası, dünyanın en büyük 2. sinegogu olarak geçiyor. Bu beklentiyle gidince bana biraz küçük gibi geldi ama içi oldukça görkemli. Gitmişken görülmesi gereken bir yer. Giriş ücretliydi. Metro 2. hat Astoria Durağı’nda inip hemen yürüyerek ulaşabilirsiniz. İçindeki ufak müze gibi yerde soykırımla ilgili çok sayıda belge ve görsel de var.

Margaret Adası

Dohany Sinegogu

Zincirli (Szechenyi) Köprü
Budapeşte’nin, Elisabeth Köprüsü ile birlikte en meşhur olan köprüsü diyebiliriz. Köprü’nün bir ucu Kraliyet Sarayı, diğer ucu da Buda Kalesi’ne çıkıyor. Şehirdeki açık ara en güzel köprü budur diyebilirim. Köprüden karşıya geçerken çok güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.

Büyük Kapalı Pazar (Nagv Vasarcsarnok)
Burası, iki katlı, Vaci Utca’nın hemen başında bulunan meşhur bir pazar. Taze sebze meyveden, kıyafete kadar herşey var. Budapeşte’nin meşhur pul biberini ya da istediğiniz bir kaç hediyelik eşya ya da yiyeceği buradan alabilirsiniz.

Shoes on the Danube
Tuna nehri kenarında bulunan bu anıt, 2. Dünya Savaşı sırasında soykırıma uğrayan Yahudiler anısında yapılmıştır. Zaten gezi güzergahınızda bulunacak fakat oldukça etkileyici bir anıt bence. Etkileyici fotoğraflar da çekebilirsiniz. Ziyaret edilmesi gereken bir yer burası da.  

Shoes on the Danube


Matthias Kilisesi, Szent Istvan Kilisesi
Eğer vaktiniz kalırsa bu iki kilise de şehrin meşhur lokasyonlarından. Aziz Istvan ilk Macar Kralı’dır ve adının verildiği bu kilisede kendisinin eli sergilenmektedir. Matthias Kilisesi’nin en önemli özelliği ise zamanında Kanuni Sultan Süleyman burada namaz kılmış gibi bir rivayet var.


Mekanlar ve Yeme İçme

Sir Lancelot Knights' Restaurant
Bakın ilk sıraya yazıyorum, BURAYA UĞRAMADAN GELMEYİN! Şehirdeki hiç bir yeri gezmeyin ama burada yemek yiyin :) Burası, orta çağ temalı harika bir restoran. 1-2 gün önceden rezervasyon yapılması lazım çünkü çok kalabalık olabiliyor. Mahzen gibi bir yerde, tamamen orta çağ temalı bir atmosferde yemek yiyorsunuz. Masalar uzunlamasına ve yan yana, duvarlarda kılış ve kalkanlar var. Yemek esnasında dans şovları, kılıç şovları yapılıyor, çeşitli tiyatrolar falan oynanıyor. Belki bu dediklerim hafta sonu oluyor olabilir dikkat etmek lazım. Menüler normal restoranlara göre biraz daha pahalı olabilir ama size çatal ve bıçak getirmiyorlar. Orta çağdaki insanlar gibi elle yiyorsunuz :)


Hungarikum Bisztro
Bir akşam yemeğini de burada yiyebilirsiniz. Tripadvisor’da yukarılarda bir restorandı yanlış hatırlamıyorsam. En aklımda kalan ise meyve çorbası olmuştu burada. Soğuk ve meyvelerden yapılmış çorbayı denemelisiniz. Onun dışında yemek ve içecek fiyatları gayet uygun ve menüsü yenebilecek yemeklerle dolu.   

Gece gidilecek mekan olarak ise Szimpla Kert ve Trapez Pub’ı önerebilirim. Bunların dışında gidilebilecek bir çok mekan var. Mesela içeride çok fazla duramazsınız ama güzel bir anı olsun derseniz Ice Bar (Buz Bar) var. Giriş biraz pahalı fakat eğer içeride durabilirseniz 2 adet içki ücretsiz. Size girişte mont falan veriyorlar. İçeride her yer buz şeklinde, çok değişik. Gece gezmesi konusunda sıkıntı yaşamazsınız burada. Ayrıca sabaha kadar otobüs de mevcut.

Budapeşte’ye kadar gelmişken meşhur Gulaş’ı yemeden dönmeyin. Gulaş bizde aslında et yemeği gibi geliyor insanlara ama tam olarak öyle değil. Gulaş, etli bir çorba aslında. Budapeşte’de her yerde bulabilirsiniz ve fiyatı da uygun. Budapeşte’nin biberi meşhurdur bu arada. Her yerde biber magneti falan bulabilirsiniz. Kendinize eve götürmelik pulbiber alabilirsiniz. Dobos Torta adında meşhur bir çikolatalı tatlıları var bu denenebilir. Palinka diye meşhur bir likörleri var. Deneyebilirsiniz ama oldukça sert onu da belirteyim.




Önemli Notlar

Buraya gelen turistlerin çok işine yarayacak bir kaç bilgi vereyim yazının sonunda. Bir çok turistik şehirde bulunan tur otobüsleri (hop on hop off) burada da var. Bazı şehirlerde bu otobüsler çok gereksiz olabiliyorken Budapeşte için olmazsa olmaz diyebilirim. İki tane hat var ve otobüsler gün boyunca buraları dolanıyor. İstediğiniz durakta inip istediğiniz durakta binebiliyorsunuz otobüslere. 2 günlük paketin içinde sınırsız otobüs hakkı, 2 adet gulaş, 1 adet içecek, 2 adet Margarit Adası feribot bileti, ücretsiz Margarit Adası bisiklet kiralama ve bazı mekanlarda indirimler gibi imkanlar mevcut. Şehrin gezilmesi gereken her yerinden geçiyor bu otobüsler ve iki günlük fiyatı 6000HUF civarıydı (Yani 75TL gibi bir rakam). Şehre vardığınız gibi bundan bir tane almalısınız.

Bir diğer önemli bilgi ise hesap öderken teşekkür ederseniz bunu “üstü kalsın” olarak algılıyorlar haberiniz olsun. Sonra para üstü bekler durursunuz :)

Otobüs kullanacaksanız binmeden önce biletinizi onaylatmanız gerekiyor. Bunu yapmazsanız ciddi cezası var.

Şehrin metrosunu kesinlikle kullanın. Budapeşte metrosu, dünyanın en eski ikinci metrosudur.

Şehrin tadını çıkarın. Buradaki bilgileri de kullanın ama tabiki de şehri kendiniz keşfedin. Budapeşte çok güzel bir şehir ve gittiğinize pişman olmayacaksınız.

( Budapeşte, Macaristan, Margarit Adası, Gulaş )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder