4 Eylül 2018 Salı

Tanzanya 2018 - Zanzibar

Bir önceki yazımda ( http://www.mehmetaktas.org/2018/09/tanzanya-2018-serengeti-tarangire.html ) safari severler ve safariyi merak edenler için bilgiler verdikten sonra sıra, son zamanlarda adını daha sık duymaya başladığınız, Afrika'nın Maldivler'i, Zanzibar'da :)

Zanzibar adası, Tanzanya'ya bağlı bir özerk bölgedir. Tanzanya'nın bir çok yeri birbirinden çok farklı olduğu için anakaradan şöyle böyle farklı demeyeceğim ama genel olarak tropik bir bölge. Yani bizdeki gibi 4 mevsim ve ciddi sıcaklık değişiklikleri yok. Sıcaklık her daim 20-25 derece bandında fakat mevsimler yağışlı ve kuru olarak ikiye ayrılıyor. Gün içinde hızlı yağış geçişleri ve sıcaklık değişimleri olabiliyor. Mayıs - Kasım arası yağışsız mevsim (Gerçi biz Temmuz'da bile yağış gördük ama...) Anakaradan farklı olarak adanın neredeyse tamamı müslüman. Merak edenler için alkol olayı Maldivler'dekine benzer. Otellerde rahat olabilirsiniz. Zanzibar'a, THY ile İstanbul'dan direkt uçuş imkanınız var. Bu seyahat yaklaşık 7,5 saat sürüyor.  Buraya kadar gelmeyi planlıyorsanız kesinlikle seyahatinize safari ya da Kilimanjaro tırmanışı ekleyin derim.


Her ne kadar resmi para birimi Tanzanya Şilini olsa da her yerde rahatlıkla dolar kullanabilirsiniz. Sadece küçük bahşişler için şilin alabilirsiniz. Tek dikkat etmeniz gereken Zanzibar'da ve Tanzanya'da 2006 yılından önce basılan dolar banknotları kullanılmıyor. Zanzibar, Afrika köle güzergahlarının zamanındaki önemli bir merkeziymiş. Bununla ilgili müzeler falan da var. Aynı zamanda eski bir İngiliz sömürgesi olması sebebiyle yanınızda İngiliz tipi priz dönüştürücü almayı unutmayın. Trafiğin soldan aktığını da kesinlikle unutmayın ;)

Tanzanya, sıtma riski içeren bir ülke ve sıtma taşıyan sinekler de ılıman iklim, nem ve düşük rakım sevdikleri için Zanzibar bu konuda riski yüksek bir bölge. Her ne kadar sağlığa zararlı da olsa %30 civarı Deet içeren sivrisinek spreyi götürmenizi tavsiye ederim. Türkiye'de bulması biraz zor ama bunu belirtmeliyim. Gündüz hemen hemen hiç sinek yok gibi fakat özellikle akşamlar uzun kollu üst ve pantolon giymenizi tavsiye ederim. Elinizden geldiğince korunun. Seyahatiniz önce Seyahat Sağlığı Merkezleri'nden bir tanesine uğrayıp sıtma ilaçlarınızı alın ve aşı önerilerinizi alın. 2018 Temmuz döneminde, Tanzanya'ya giriş için zorunlu bir aşı yaptırmanıza gerek yoktu. İsteğinize kalmış. Eskiden sarı humma aşısı zorunluymuş fakat canlı bir aşı olmasından ötürü biz vurulmadık. Hepatit A-B ve tetanoz aşılarınızı ihmal etmeyin. Orada kesinlikle ama kesinlikle musluktan ya da açık başka bir yerden su içmeyin. Kaldığımız hotelde bile her gün banyomuza dişlerimizi fırçalamak için kapalı su bırakıyorlardı.


Biz, safari sonrası 1 hafta deniz-kum-güneş tatili yapmak istediğimiz için çok otelden çıkmadık fakat adayla ilgili araştırmalar yaptım ve yine de bilgi vermek isterim. Zanzibar'ın dört bir yanı farklı bir konsepte sahip. Adanın merkezi diyebileceğim yer Stone Town. Yürüyerek gezilebilecek, pazarların, dükkanların, restaurantların, müzelerin bulunduğu yer burası. Adanın güneyi Dimbani bölgesi, yunus bölgesiyle meşhur ve yunus turlarına katılabilir, yunuslarla yüzebilirsiniz. Adanın batı bölgesi ise bakir plajları olan, adanın daha sakin, daha yerel insanlar görebileceğiniz ve konaklamak için ucuz olan bölgesi. Doğu kısmı zaten Stone Town'ın bulunduğu bölge. Adanın daha turistik olan, resortları barındıran, bizim de kaldığımız bölgesi ise Nungwi ve Kendwa'nın da bulunduğu kuzey bölgesi. Özellikle Kuzey Doğu kısmına gidip, burada okyanusa girip, gün batımının keyfini çıkarın derim. Nasıl bir tatil istediğinize göre tercih size kalmış fakat Hint Okyanusu'na girmek isterseniz, gel-git'in insafına kalmış durumdasınız. Kuzey bölge, gel-git'den daha az etkileniyor diyebilirim fakat buna rağmen bir gün yüzdüğünüz yerde ertesi gün yürüyorsunuz gibi durumlar olabiliyor. Haritadan yine bakarsınız fakat fikir vermek açısından, merkez Stone Town - Kuzey uç Nungwi arası taksi ile 1 saat 15 dakika civarı sürüyor. Eğer otelde takılmam derseniz 1 haftada adanın dört bir yanını rahat rahat gezebilirsiniz.


Zanzibar'da bembeyaz kum ve turkuaz okyanusun keyfini yaşamak dışında yapılabilecek turistik aktiviteler de var. Freddie Mercury'nin doğduğu yer olan Zanzibar'da, Stone Town'da kesinlikle gezmelisiniz. Daracık sokakları, sağlı sollu dükkanları ile çok değişik bir yer. Bu bölgedeki her bir evin kapısı oldukça şık tasarlanmış ahşaptan yapılma ve bu kapılardan, evde yaşayan kişinin maddi durumu çıkarılabiliyormuş. Freddie Mercury'nin doğduğu ev olduğunu iddia ettikleri bir hotel var ki çok gezmeye gerek yok. Yine Stone Town'da, akşamları kurulan bir yiyecek pazarı var. Her türlü hastalık riskine karşı gidip denenebilir deniz ürünleri. Yine Stone Town'da bulunan Kölelik Müzesi'ni de ziyaret edin derim. Nemden ötürü gezmesi biraz zorlayabiliyor fakat insanı oldukça düşündüren bilgiler edinebilirsiniz.

Zanzibar'da yetiştirilen çeşit çeşit baharatların tanıtıldığı, tadıldığı ilginç Baharat Turu ve bizim yapamadığımız, 100 yıllık kaplumbağaların bulunduğu Prison Island Turu'na kesinlikle katılın. Her ikisi için de ortalama fiyat 25$ civarı. Pazarlığınızı buna göre yapın. Bu arada pazarlık demişken, ne alırsanız alır, pazarlık yapın. Zaten fiyat sorduğunuzda "Siz ne verirsiniz?" diyerek sizi zorla pazarlığa sokmak isteyeceklerdir. 60$ dedikleri bibloyu 20-25$'a alabilirsiniz rahatlıkla. Eğer dalış yapmaya meraklıysanız ada yakınlarında, mevsimine göre balina köpekbalıkları bulunduğunu belirteyim. Böyle bir imkanınız da var.

Restaurant vs. olarak, Avrupa şehirlerindeki gibi, olmazsa olmaz diyebileceğim yerler yok. Az bir TripAdvisor araştırması yapınca çıkacak 1-2 restaurantı deneyebilirsiniz. Tek dikkat etmeniz gereken şey temizliği.


Bütçe durumunuza göre, Türkiye'deki benzer otellere göre fiyatı oldukça iyi olan, adanın kuzeyinde, bizim de Kaldığımız Nungwi bölgesinde yer alan DoubleTree Nungwi by Hilton'u konaklama için tavsiye edebilirim. Yemek kısmı biraz zayıf olmasına rağmen herşey dahil konsepti var. Plajı güzel. Plajında 24 saat göre yapan 2 güvenlik görevlisi var. Adanın her plajında bulunan ve ilk başta bunaltıcı gelen beachboy'lara zamanla alışıyorsunuz ve sizi rahatsız ederlerse güvenlik de yardımcı oluyor. En güzel olanı ise, otelin plajından, Zanzibar'ın doğu kıyısı boyunca aşağı doğru yürüyebiliyorsunuz. Otellerin plajları var, fakat bizdeki gibi oteller tarafından tapulanmamış. Halk yürüyebiliyor. Bu arada unutmadan belirteyim. Bu otelin bir güzel yanı da, Stone Town'da bulunan bir şubesi daha var. Böylece, bizim gibi son gün merkezi gezmek isterseniz, rica edip, valizlerinizi merkezdeki otelde tutabiliyorsunuz.


Son olarak, Zanzibar'a gitmeyi düşünenler için bir öneride bulunayım. Toplu taşıma olmasına rağmen bu bizim kullanacağımız tarzda değil. O nedenle taksi kullanmak durumundasınız. Bilgilerini Tripadvisor'dan edindiğim Aseid'i, adadaki tüm ulaşım işleriniz için kullanabilirsiniz :) +255 65 584 6082 numarasından WhatsApp ile mesajlaşın, size her türlü yardımcı olacaktır. Bizi Zanzibar Havalimanı'ndan, elinde ismimi tutan bir görevliyle alıp Nungwi'ye 40$ gibi bir ücrete götürdü. Ayrıca yol masrafınıza biraz daha ekleyerek size güzel baharat tadım turu, Prison Adası turu, gibi turlar da ayarlayacaktır. Kendisini kesinlikle tavsiye ederim, işlerinizi çok kolaylaştıracaktır.

Güney yarı kürede bulunan Zanzibar, tropik ağaçları, meyveleri, bembeyaz sahilleri ve masmavi okyanusu ile gerçekten cennet gibi bir yer. Uygun fiyata bilet bulduğunuzda ya da millerinizle biletinizi alın ve direkt uçuşun keyfini çıkarın derim. Aramızda saat farkı da bulunmayan Zanzibar, artan döviz kuruna rağmen hala bizim 5 yıldızlı otellerimizle aynı oranda olan otel fiyatları ile yaz tatilinde tercih edilecek bir yer gerçekten.


( tanzanya, zanzibar, nungwi, stone town, freddi mercury, hint okyanusu, baharat, palmiye, tatil, deniz, kum, güneş, doubletree )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder