11 Nisan 2011 Pazartesi

Flash Bellek’deki CDFS Partition’ı Silme

Merhabalar,

Aylar önce, OCZ Rally2 USB Belleğime, hızlı kurulum ve bazı denemeler yapmak için Windows XP setup yüklemeye çalışmıştım. Bu işle uğraşanlar U3 kelimesine zaten aşinadırlar. U3 destekli USB flash bellek modelleri için bazı yöntemler zaten bulunmakta fakat ben bundan bahsetmeyeceğim. Aslında bu noktaya bir sorun vasıtasıyla geldim ve şimdi bu sorundan ve çözümünden bahsedeceğim.

Dediğim gibi aylar önce bu işlemi başarıyla gerçekleştirip bir partition oluşturdum. Bu işlem sonrasında USB flash belleği bilgisayara takdığımda aşağıdaki gibi bir görüntü oluşuyordu. Windows yüklemesi yapmak için gerçekten güzel bir teknoloji fakat flash belleği eski haline geri getirmek? Evet bu tam bir işkence.
Kısaca anlatayım. Flash belleğinize bu işlemi bir kere yaptığınızda, windows’un disk yönetimi kısmında flash bellek ve cd-rom sürücüsü tamamen ayrı gözükmektedir. Yani siz flash belleği formatlamak istediğinizde, yalnızca ayrılmış olan kısmı formatlayabiliyorsunuz, diğer kısma dokunamıyorsunuz. Bazı arkadaşlar fdisk, ya da belleğin tüm bitlerini sıfırlama gibi önerilerde bulunacaklardır fakat bu yönetmlerin hiçbiris işe yaramıyor. Aylarca bu iş için uğraştım fakat bir sonuca ulaşamadım. En sonunda bir site buldum ve orada belirtilen yöntem ile flash belleğimi yeniden kazandım :) Bu sitenin linkini aşağıda vereceğim. Şimdi gelelim işlemin nasıl yapılacağına.

Öncelikle https://drive.google.com/file/d/1HeBbJCvmScY6rRpUbvyWTR6sr8qwld6C/view?usp=sharing adresindeki uygulamayı indirmemiz gerekiyor. Her ihtimale karşı upload ettim fakat yazı sonunda uygulama ana sayfasının linkini de vereceğim. Bu uygulama bize flash belleğimizle ilgili detaylı bilgi verecek. Uygulamayı indirdikten sonra flash belleğinizi bilgisayarınıza takın ve çıkan ekrandan belleğinizi bulun. Sonrasında ise detay kısmında belleğe ait vendor ve product id değerlerini bulacağız.
Sonrasında ise http://flashboot.ru/index.php?name=iflash&pagenum=1 (http://flashboot.ru/iflash/) adresine giriyoruz. Site Rusça fakat arama yapacağımız kısımlar zaten belli :) Bulmuş olduğumuz vendor ve product id değerlerini girerek arama yapıyoruz. Çıkan sonuçlardan ise flash belleğimize ait bilgileri buluyoruz. En sağ kısımda ‘Утилита’ yazan yerde ise kullanacağımız uygulamanın adı yazmakta. Ufak bir Google araması yapıp çıkan uygulamayı buluyoruz. Bu uygulama, flash belleğin chipsetine özgü bir modifikasyon uygulaması.

Sonrasında bu uygulamayı bilgisayarımıza indirip, kurulum gerektiriyorsa yapıyoruz. Daha sonra bu uygulama aracılığı ile partition’a verilmiş kısımda dahil olmak üzere tüm flash bellek içeriğini görebiliyoruz. Yapılması gereken tek şey ise bu uygulama aracılığı ile gerekli format işlemini yapmak. Bu kadar basit.

Umarım benim gibi bu derece sıkıntı yaşayıp çözüm bulamayan arkadaşlara bir kolaylık sağlayabilmişimdir.

( u3, flash, bellek, cdfs, partition, chipset, usbdeview )

21 yorum:

  1. Merhabalar,

    Ben de benzer bir sorun icin ugrastim sizin referans verdiginiz siteden uygulama indirdim ancak bu noktada sikinti yasiyorum. su anda usb bellekte sadece cd partition'i goruyorum esas usb bellek kayip.
    Uygulama ile ilgili ekran goruntu vermemeniz kotu olmus, o kisimda herhangi bir ayar yapmak gerekiyor mu? start / stop / setting gibi secenekler var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim usb'de böyle bir sıkıntı olmamıştı, orada çıkmıştı, enteresan. Zaten bu tarz problem yaşayanların sorunları ne hikmetse aynı şekilde çözülemiyor, bir dolu farklı sorunla karşılaştım:) Yazının sonundaki kaynak sayfasında belki biraz daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.

      Sil
  2. Утилита yazı çıkmıyor

    YanıtlaSil
  3. RUŞCA OLAN YERDE BİLGİ VERMİYOR YANİ LİNK HATALI

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Site değişmiş. Sanıyorum aynı dosyalara şu linkten de ulaşabilirsiniz: http://flashboot.ru/iflash/

      Sil
    2. çok teşekkür ederim .sayende elimdeki promosyon flashları normal hale getirdim.
      http://flashboot.ru/files/file/419/download/alcor-mp_v14012400_e3e/
      adresindekini indirdim takılı flası gördü biraz uzun sürdü chipseti yüklemesi ama oldu.

      Sil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. ben bölümü silmekten ziyade oluşturmayı bulamıyorum. siz silinemeyen bölümü nasıl ve hangi yazılımla oluşturdunuz acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaptığım işlemi şu an tam olarak hatırlamıyorum ama buradaki rehberi takip edebilirsiniz.

      http://www.teakolik.com/u3-nedir-nasil-kullanilir-ne-ise-yarar/

      Sil
  6. vendor ID: 090c
    product ID: 1000

    İFLASH SİTESİNE girip yukarıdaki bilgileri yazıyorum birsürü şey çıkıyor ama hangi programı indirip nasıl yapacağım bulamadım. yardımcı olabilir misin.

    YanıtlaSil
  7. Flash diskinizin marka modeline göre en sağ tarafta Utils kısmında bit tool varsa aratıp onu indirmeniz lazım.

    YanıtlaSil
  8. mehmet bey ben de yapamadım bir türlü. vid ve pid giriyorum ama neye bakacağımı bilmiyorum. siz bakıp yollasanız linki bana?
    vid: 18a5
    pid:0302

    YanıtlaSil
  9. sizin yüzünüzden bir sürü rusça program bulaştı virüs bulaştı pcye..

    YanıtlaSil
  10. Merhaba,

    Burada paylaştıklarım sadece ihtiyacı olanlara bilgi vermek amaçlıdır. Bu sitelerin hiç birisi bana ait siteler değiller ve Internet'ten bulduğum siteler. Her ihtimale karşı virüs taraması yapmanız gerekirdi. Bilgisayarınıza virüs bulaşmasına üzüldüm, umarım çözebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  11. Teşekkürler yardımcı oldu

    YanıtlaSil
  12. teşekkürler. Yıllar önce Coşku Yayınlarının verdiği promosyon USB sini 5 gb olrak kullanıtken şimdi sayenizde 7.5 gb olarak usb haline getidim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok önceleri yazdığım bir yazıydı ama hala birilerine yardımcı olabilmesi çok mutlu ediyor beni :)

      Sil
  13. asel yayın belleği 16 gb ama 15 gb ı cdfs olarak duruyor nasıl silecem

    YanıtlaSil